BLOCOT

Escola de samba, sambakoulu on sana, jonka jokainen voi ymmärtää. Se käy järkeen. Se on helpompi sana kuin bloco de sujo, bloco de embalo, bloco de empolgação tai bloco de enredo. Sambakoulusta jokainen tietää, että siellä opetetaan sambaa, vaikka se ei pidäkään paikkaansa. Sambakoulu ei tarkoita paikkaa jossa opetetaan, vaan kulkuetta joka on jaettu luokkiin, aloihin, useaan eri osastoon. Sambakoulu on osastoihin jaettu sambakulkue. Sana sambakoulu on helppo kääntää kielelle kuin kielelle, se sopii jokaisen suuhun ja luo heti mielikuvan toiminnasta toisin kuin likaisten porukka tai joku muu kumma porukka, joku ihmeen bloco. Mikä bloco? Sambakoulu sanan käännettävyys ja erinomainen kuvallisuus lienee syynä siihen, että sitä rakastetaan niin paljon. Aina kun Suomessa puhutaan sambasta, puhutaan sambakoulusta. Sambakoulu on muka samban koti ja Rio de Janeiro on sambakoulujen taivas. 

Blocot ovat tulleet Riossa jälleen suosituiksi, koska ihmiset haluavat tuoda karnevaalin takaisin kadulle. Sambastadioni suurine katsomoineen ja tähtitieteellisine lipun hintoineen eivät innosta. Riolaiset sanovat: jos haluat mennä katsomaan sambaesitystä, mene katsomaan sambakoulujen paraatia, mutta jos haluat mennä juhlimaan ja pitämään hauskaa, etsi bloco. Karnevaali on ennen kaikkea ihmisten juhla ja riolaiset haluavat juhlia sitä itse eivätkä istua katsomossa tai seurata sitä televisiosta. Tämän vuoksi blocot ovat suosittuja. Niitä on nykyään yli 300 ja pelkästään vuonna 2007 perustettiin yli 40 uutta blocoa. Niitä syntyy nopeammin kuin koskaan aiemmin ja niitä on moninkertaisesti enemmän kuin olemassa olevat 72 sambakoulua. 

Blocon perusta on aina rumpuorkesteri, bateria, mukaan kuuluu mahdollisesti torvisektio ja muut instrumentit. Bateria nostattaa tunnelman ja kerää porukat yhteen. Baterian soittimien lisäksi tarvitaan ainoastaan äänentoistoauto ja bloco on valmis lähtemään liikkeelle. Viisi tuhatta realia, noin 1700 euroa, riittää perusvarustukseen. Blocoja kutsutaan eri nimillä organisoitumisen asteesta riippuen. Jos sambakoulu on organisaation ja järjestyksen ylin porras, niin silloin bloco de sujo, likaisten porukka on sen vastakohta. Bloco de sujon toiminta on spontaania, liki organisoitumatonta hauskanpitoa. Karnevaali lähestyy ja kaveriporukka alkaa soittaa vanhoja ja uudempia samboja omaksi ja muiden iloksi. Mennään kadulle, kierretään korttelia ja kerätään porukkaa mukaan juhlimaan. Seuraavana viikonloppuna sama otetaan uusiksi. Miksi karnevaali pitäisi rajoittaa vain yhteen viikonloppuun? Kaikki ovat tervetulleita. Asut voivat olla improvisoituja jolloin kukin asustaa itsensä varojensa ja mielikuvituksensa mukaan tai jos oikein fiineiksi ruvetaan kaikki pukevat samanlaiset asut päälleen. Kaikki purkillisesta maalia, yhteiseen teepaitaan tai fantasiaan on mahdollista.

Jos porukan ambitiot ovat korkeammalla, porukalle voidaan valita teema kuten Bafo da Onça, Jaguaarin henkäys on tehnyt. Kaikki pukeutuvat jaguaarin väreihin: keltaista ja mustaa, pilkkuja ja kisuja. Cacique de Ramos, Ramosin intiaanipäällikkö, toinen superbloco, toimii samoin. Tunnusvärit ovat punainen, musta ja valkoinen ja kaikki pukeutuvat värejä kunnioittaen intiaaneiksi. Karnevaaliasusteisiin ei välttämättä uhrata omaisuuksia vaan ne ovat yksinkertaisia painokangasasuja tai blocon teepaitoja. Kaikki voivat käyttää niitä. Kolmas suuri bloco Bola Preta, Musta pallo, pilkuttaa jäsenensä ja vetää kaduille valtavat massat juhlijoita. Blocon teemaksi voidaan valita jotain tunnetumpaakin. Pienen Amigos de Carmen Mirandan pojat pukeutuvat vaivojaan säästelemättä Carmen Mirandoiksi ja ilahduttavat itseään kutsumalla mukaan Brasilian kauneimpia naisjulkkiksia, malleja ja näyttelijöitä. Tällä tavalla juhlivia porukoita kutsutaan nimellä bloco de empolgação tai bloco de embalo.

Bloco de enredo on organisoitu kokonaisuus jossa on oltava, jos kilpailuun osallistutaan, vähintään 150 jäsentä jotka ovat pukeutuneet karnevaalifantasioihin. Muista blocoista poiketen bloco de enredon kulkue kertoo tai kuvittaa teeman, enredon, jota varten on sävelletty erityinen samba, samba de enredo. Kulkueessa soitetaan vain tätä yhtä kappaletta. Ryhmä voi olla yhtenäinen tai se on jaettu aloihin. Orkesterin ja ääniauton lisäksi vanhojen sambakoulujen tapaan niiden 
kulkueessa on vähintään etujoukko joka tervehtii yleisöä. Sen lisäksi vanhan tavan mukaan voi olla sekä baiana että pastora –osastot. Baianat ovat bahialaiseen naisten kansallisasuun pukeutuneita henkilöitä ja pastorat kulkueen ”naispuolinen” kuoro, jota käytettiin ensimmäisissä sambakouluissa. Kun ollaan karnevaalissa niin traditionaalisesti molemmat ryhmät voivat muodostua myös miehistä. Bloco de enredossa on lisäksi viirinkantajapari, joka esittelee koulun tunnukset ja tervehtii  yleisöä. Viirinkantajapari on vanhempaa perua kuin lipunkantajapari, jota käytetään sambakouluissa. Ei ole kuitenkaan erityisen tarkkaa kumpaa käytetään. Suuremmasta kalustosta vain Abre-ala, eli vaunu jossa esitellään koulun tunnukset, ja teema on pakollinen. Suurimmat suomalaiset sambakoulut, Império do Papagaio ja União da Roseira muistuttavat kaikkein eniten juuri bloco de enredoja. Muita, vaikka ne esittävätkin enredon, voidaan kutsua yleisesti nimellä bloco  carnavelesco, karnevaalibloco.

Vaikka blocoja voidaan luokitella kuten edellä, niiden rakenteet voivat vaihdella vapaasti porukan omien halujen mukaan. Riossa on myös blocoja, jotka juhlivat karnevaalin samaan tapaan kuin ensimmäiset sambakoulut. Kulkueessa on etujoukko, baianat, pastorat ja viirinkantajapari. Asut ovat koulun tunnusväreissä ja kulkueessa soitettaan sekä vanhoja että uusia samboja. Luokittelu perustuu siihen, että kaikenlaisille blocoille järjestetään karnevaalikilpailuja ja osallistujarajat on määriteltävä jollain tavalla. Kaikki erilaiset kokoonpanot ja tavat tehdä karnevaalia bloco de sujon ja bloco de enredon välillä ovat kuitenkin mahdollisia ja kaikkia kuviteltavissa olevia vanhoja ja uusia yhdistelmiä käytetään ja luodaan kokoajan lisää. Keskeistä ei ole luokittelu ja rakenteet vaan karnevaali ja sen juhliminen. Bloco, oli se millainen hyvänsä, tuo orkesterinsa kadulle, kokoaa porukat yhteen ja luo juhlatunnelman. Se on kaikkien blocojen toiminnan ydin: hauskanpito ja juhliminen.